Sorting
Source
Katalog zbiorów
(7)
Form of Work
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(6)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(7)
Author
Górecka Barbara (tłumacz)
(2)
Henschke Piotr
(2)
Almeida Bira (1943- )
(1)
Capoeira Nestor (1946- )
(1)
Dekarz Damien
(1)
Ehgartner Bert
(1)
Janiszewska Agata
(1)
Jogananda Paramahansa
(1)
Lipnicki Sergiusz
(1)
Oftring Bärbel (1962- )
(1)
Szczepkowski Wojciech
(1)
Szymanderska Urszula
(1)
Traczewska-Zych Elżbieta
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(1)
2019
(1)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Audience Group
Dorośli
(1)
Ogrodnicy
(1)
Subject
Capoeira
(2)
Hinduizm
(2)
Indie
(2)
Religia
(2)
Aluminium
(1)
Chwasty
(1)
Permakultura
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Genre/Form
Poradnik
(2)
Domain
Dom i ogród
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
7 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 796/799 (1 egz.)
Book
In basket
Permakultura jest sednem tej książki: praktycznej, bogato ilustrowanej, napisa­nej w sposób przystępny dla wszystkich. Dzięki układowi „miesiąc po miesiącu” będziecie mogli przez cały czas rozwijać projekt własnego ogrodu, w ogrodzie warzywnym zawsze jest bowiem coś do zrobienia, bez względu na porę roku. Zawarte w książce porady podpowiedzą wam, jak sprawić, aby gleba, w której uprawiamy rośliny, pozostała żyzna, a także jak uzyskać kompost, zrobić gnojówkę, wysiać nasiona, przygotować sadzonki itd.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 632/635 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Kuchnia jogina)
Piotr Henschke zachęca nas, aby gotowanie traktować, jako medytację, a co za tym idzie, włożyć w to swoje serce. W kuchni może panować gwar lub cisza, możesz słuchać jazzu, rocka lub mantr. Jeśli twoją intencją będzie zadowolenie tych, z którymi usiądziesz przy wspólnym stole, to wtedy jest to Kuchni jogina. Od wielu lat głównym zajęciem autora książki jest gotowanie dla osób uprawiających przeróżne aktywności fizyczne, w tym głównie jogę. Pożywienie takie powinno być lekkostrawne, ale jednocześnie dostarczać dużej ilości energii. Z duchowego punktu widzenia powinno być także wolne od złej karmy i przygotowane z sercem. Sutry to mądrości spisane w zwięzły sposób w formie aforyzmów . Większość z nich powstała ponad 2000 lat temu. Pochodzą zarówno z tradycji hinduistycznej, jak i buddyjskiej . Znanych jest wiele sutr, jak choćby Brahmasutry, Dharmasutry, Sutra Serca, lecz oczywiście najbardziej znanymi są Jogasutry oraz Kamasutra, która większości ludzi kojarzy się tylko ze sferą erotyki, a w rzeczywistości uznawana jest za traktat filozoficzny.dodatkowe 20 stron fotografii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Kuchnia jogina)
W ciągu stu lat, które minęły od jego urodzin, Paramahansę Joganandę uznano za wybitnego przywódcę duchowego XX wieku. "Autobiografia jogina" znalazła się na liście stu najwartościowszych książek stulecia w dziedzinie duchowej; została przetłumaczona na 18 języków i uznana na całym świecie za klasyczne dzieło literatury religijnej. Jogananda, nazywany ojcem jogi na Zachodzie, opisuje swoje doświadczenia w kontakcie ze współczesnymi świętymi i oświeconymi mistrzami indyjskimi oraz nauki, które u nich pobierał. Z naukową dokładnością wyjaśnia działanie subtelnych, lecz ścisłych praw, których znajomość umożliwia joginom dokonywanie cudów oraz opanowanie ciała i umysłu. Głęboko inspirująca, książka ta jest zarazem pełna ciepłego humoru i niezwykłych postaci, do których zalicza się także sam Autor. "Autobiografia jogina" to pasjonująca opowieść o poszukiwaniu prawdy, a jednocześnie obszerne wprowadzenie do całej nauki i filozofii jogi, ukazujące podstawową jedność wielkich religii Wschodu i Zachodu. Wydana po raz pierwszy w 1946 r., została potem poprawiona i uzupełniona przez Paramahansę Joganandę przed jego odejściem w 1952 roku. Autor dodał dużą część tekstu, w tym ostatni rozdział. Obecne wydanie zawiera ponadto dodatkowe 20 stron fotografii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Wiosną cieszymy się wszystkim, co kiełkuje i puszcza pędy. Ale niemal od razu pojawia się pytanie: cóż to takiego wyrasta? Na których roślinach pojawią się cieszące oko kwiaty? Które z tych zielonych maluchów okażą się uciążliwymi chwastami? A może trzeba je natychmiast usunąć? Która roślina jest jadalna, a która może okazać się trująca? OD LIŚCIA DO ROŚLINY Już dzięki pierwszym listkom możemy rozpoznać roślinę. Przyjrzyjmy się jak wyglądają? Czy są raczej zaokrąglone? Podługowate? A może złożone? DZIĘKI TEMU NATYCHMIAST JE ROZPOZNAMY Symbole zamieszczone przy każdej roślinie informują, czy jest jadalna, czy będzie miała piękne kwiaty, czy jest pożyteczna dla okolicznych zwierząt, czy jest trująca albo czy silnie się rozrasta.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 632/635 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 796/799 (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again