Dymek Marta
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Disney Walt
(472)
Dymek Marta
(-)
Kochanowski Jan
(469)
Konopnicka Maria
(383)
Krzyżanowski Julian
(365)
Fabianowska Małgorzata
(363)
Zarawska Patrycja
(315)
Otwinowska Barbara
(309)
Mickiewicz Adam
(290)
Sienkiewicz Henryk
(266)
Trzeciak Weronika
(262)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Drewnowski Jacek
(219)
Chotomska Wanda
(206)
Goliński Zbigniew
(201)
Kraszewski Józef Ignacy
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Włodarczyk Barbara
(190)
Słowacki Juliusz
(186)
Brzechwa Jan
(183)
Roberts Nora
(172)
Szal Marek
(167)
Popławska Anna
(166)
Jachowicz Stanisław
(159)
Steel Danielle
(157)
Wasilewski Kazimierz
(156)
Orzeszkowa Eliza
(149)
Prus Bolesław
(149)
Webb Holly
(146)
Żeromski Stefan
(143)
Clark Brenda
(141)
Courths-Mahler Jadwiga
(140)
Lech Justyna
(138)
Beaumont Emilie
(136)
Supeł Barbara
(135)
Drabik Wiesław
(132)
Głowińska Anita
(132)
Rolando Bianka
(131)
Musierowicz Małgorzata
(130)
Polkowski Andrzej
(130)
Andersen Hans Christian
(129)
Bourgeois Paulette
(129)
Tuwim Julian
(125)
Polańczyk Danuta
(124)
Marlier Marcel
(120)
Czechowicz Józef
(119)
Fabisińska Liliana
(114)
Delahaye Gilbert
(111)
Zagnińska Maria
(110)
Sandemo Margit
(109)
Montgomery Lucy Maud
(108)
Nesme Alexis
(107)
Spirydowicz Ewa
(106)
Górski Wojciech
(105)
Liebert Jerzy
(105)
Olejnik Donata
(105)
Zimnicka Iwona
(105)
Williams Sophy
(104)
Zarawska Patrycja (1970- )
(104)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Rzehak Wojciech
(101)
Kasdepke Grzegorz
(100)
Lindgren Astrid
(99)
Naczyńska Zuzanna
(99)
Wójcik Elżbieta
(97)
Kozłowska Urszula
(96)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Drewnowski Jacek (1974- )
(95)
Cartland Barbara
(94)
Filipowska Agnieszka
(94)
Nowak Agata
(94)
Szulc Andrzej
(94)
Frączek Agnieszka
(92)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(92)
Makuszyński Kornel
(91)
Marciniakówna Anna
(91)
Stanecka Zofia
(90)
Usenko Natalia
(90)
Wilczek Piotr
(90)
Christie Agata
(87)
Gawryluk Barbara
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Chmielewska Joanna
(86)
Mazan Maciejka
(86)
Astley Neville
(85)
Iwaszkiewicz Jarosław
(85)
Możdżyńska Aldona
(85)
Bogdziewicz Monika
(84)
Wejner Wojciech
(84)
Dobrowolski Patryk
(83)
Jaczewska Edyta
(83)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Desery
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Napoje
(1)
Obiad
(1)
Zupy
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej